Alkohol

Az alkohol hatása a központi idegrendszerre

Az ember központi idegrendszerére az alkohol tompító és kábító hatást gyakorol.

Az alkohol előbb megbénítja az agy felsőbb részeit, ami miatt az értelem és a viselkedés ellenőrzése lassan csökken és eltűnik, míg az alsóbb részei az agynak: az ösztön és az érzelmek mindjobban kifejezésre jutnak és mindjobban felszabadulnak az agy felsőbb megbénított részeinek az ellenőrzése alól.

Így az ittas ember legelőször úgy érzi, hogy minden egyszerűbb mint amilyen volt, hogy a problémák elolvadnak és eltűnnek, hogy a nyelve könyebben forog. Mindent amit mond elmésnek és okosnak tart. Többet nem szégyenlős, nem fél a környezetétől és nem fél a beszélőtársaitól, akikhez szabadon csatlakozik.

Végül lassan meg is tetszik saját magának az új szerepben, egy új én-ben, akit idáig nem ismert és aki talán jobban tetszik neki az előbbi józan és normális én-jétől.

Ha az ivás folytatódik, akkor a bírálás teljesen lecsökken és helyet ad a goromba, elfogadhatatlan viselkedésnek, és az illető egy nevetséges – szánalmas teremtéssé válik.

A legnehezebb fokozatú ittasságban, az idegközpontok megbénulása miatt, zavar jön létre a mozdulatok ügyességében. Ekkor létrejön a dadogás, dülöngélés, pszihés elfásulás, jelentkezhet még rövidebb vagy hoszabb idejű tudatzavar, amikor a „film megszakad” és az illető semmire sem emlékezik.

Ha igazán nagy mennyiségű alkoholt iszik meg valaki, különösen ha ezt hirtelen csinálja, létrejön a vitális agyközpontok és a gerincvelő megbénulása, ami nehéz mérgezéshez, mély tudattalan állapothoz és legvégül halálhoz vezet.

 

Az alkohol lebontása a szervezetben

Az emberi szervezetbe bevitt össz alkohol összetett lebontási folyamatnak van alávetve. Az alkohol kémiai láncreakciók során bontódik le a szervezetben, miközben több köztermék keletkezik, amelyek mindjárt tovább bontódnak. Végül az alkohol a végtermékekre,  széndioxidra és vízre bomlik, amelyek a szervezetből a kilélegzett levegő, az izzadtság, a széklet és a vizelet útján távoznak.Legkésőbb 24 óra után, ami persze a bevitt alkohol mennyiségétől is függ, az össz alkohol kikerül a szervezetből. Kisebb mennyiségek már sokkal előbb kiválasztódnak.

Az alkohol nagyon kis mennyisége nem bontódik le, hanem változatlan állapotban távozik el a szervezetből. Ezért az ittas személy leheletén, amely a száján vagy az orrán át távozik, érzik az alkohol szaga. Ez tulajdonképpen a tüdőből jön és a kilélegzett levegőn keresztül hagyja el a szervezetet. Ezért nagy tévedés az a hiedelem, hogy az alkoholt el lehet „takarni” erős cukorkával, fokhagymával vagy erős szagú és ízű más anyagokkal. Ez megcsalhatja a másik emberek szaglószervét, de nem csalhatja meg az alkoholmennyiséget mérő műszereket, mert ők nem érzékenyek a különböző szagokra, hanem csak az alkoholra.

Az alkohol a szervezetből a vizelettel is távozik, ezért a vérben levő mennyiségét meg lehet állapítani a vizeletben lévő mennyisége alapján.

Kis mennyiségű alkohol kiválasztódhat az izzadsággal is.

Körülbelül 90%-a az össz alkoholnak lebontódik, és csak körülbelül 10%-a választódik ki változatlanul a tüdőn és a vizeleten keresztül.

A szervezetben lévő alkoholt a máj bontja le. A máj elég lassan bontja le az alkoholt, ezért, ha nagyobb mennyiség van elfogyasztva, a le nem bontott alkohol a vérkeringésbe kerül és előidézi az ittasság tüneteit. A májban levő enzim mennyisége elegendő 8-9g alkohol okszidálására óránként. Ezek szerint, az alkohol lebontásának gyorsasága óránként 8-9g, ami átlagban megfelel 0,1%ovéralkoholszintnek óránként. A lebontatlan alkohol addig áramlik a szervezet vérkeringésében, amíg a máj le nem bontja.

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki- az alkohol mennyisége cm3-ben kifejezve az 1000 cm3 vérben.

Amennyi az alkohol ezreléke a vérben, ugyanannyi ezrelék van a kilehelt levegőben is. Ezért lehet megmérni a sofőröknél az alkohol szintjét a kilehelt levegőben.

(a fentiek forrása: www.alcoholizam.com)

Az ábráról leolvasható, hogy ha egy 80 kg-os férfi 18 és 22 óra között megiszik óránként egy üveg sört (összesen 2 liter), akkor a lebontást figyelembe véve legkorábban délelött 10 órakor állhat munkába (az esetleges reggeli 5 óra helyett).